Welke voermengwagen heb ik nodig?

Twin rapide zelfrijdende voermengwagen

Een voermengwagen biedt veel voordelen voor agrarische bedrijven. Zo helpen voermengwagens de boer bij het gelijkmatig mengen van voedercomponenten, die bijdragen aan een betere voeding. Betere voerefficiëntie zorgt weer voor lagere kosten en minder verspilling. 

Bedrijven in de agrarische sector weten vaak niet waar ze op moeten letten bij het aanschaffen van een voermengwagen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillen in voermengwagens.

Heb ik een getrokken of zelfrijdende voermengwagen nodig?

Een zelfrijdende voermengwagen is duurder dan een getrokken voermengwagen. Toch kan het een interessante aankoop zijn. Met een zelfrijdende voermengwagen is meerdere keren laden veel gemakkelijker. Ook is het eenvoudiger vee in groepen te voeren. Bovendien is het werken met een zelfrijdende voermengwagen efficiënter doordat er minder mee geknoeid wordt. Zelfrijdende voermengwagens van Peeters Group zijn te koop met één of twee vijzels.

Een getrokken voermengwagen is relatief goedkoop in vergelijking met een zelfrijdende voermengwagen. Wel moet deze voermengwagen altijd getrokken worden door een tractor. Ook hebben de getrokken voermengwagens van Peeters Group hebben tot maximaal vier vijzels, terwijl de zelfrijdende voermengwagens voorzien één of twee. Het laadvermogen ligt tussen de 2400 en 25600 kilogram. 

Getrokken voermengwagen
Topliner mammoet zelfgetrokken voermengwagen
Zelfrijdende voermengwagen
Twin rapide zelfrijdende voermengwagen

Welk vermogen heb ik nodig?

Een belangrijke factor waar u rekening mee kunt houden, is het vermogen van de voermengwagen. Een voermengwagen met een laag vermogen vertraagt het proces. Het is dus van belang een voermengwagen te hebben met een hoog vermogen. Hiermee kan op een efficiënte wijze het proces worden bevorderd. 

Hoe lang duurt het om het voer te mengen?

Ook hierbij speelt het vermogen een grote rol. Het vermogen van de mengvoerwagen bepaalt hoe lang het duurt voordat je goed gemend voer hebt. Hoe hoger het vermogen hoe efficiënter het productieproces. 

Een voorbeeld van een goed merk getrokken voermengwagens is Peecon. Deze voermengwagens hebben 80 tot wel 240 pk. Met keuze uit 1 tot en met 4 vijzels. De vijzels zorgen ervoor dat de componenten worden gemixt. De hoeveelheid vijzels in de voermengwagen hangt samen met de hoeveelheid laadvermogen.