Familie Sweep

Boeren is ondernemen. Vader Gilbert en zoon Dries zijn ondernemers in hart en nieren. De boerderij bestaat al sinds 1750 en is in 1922 overgenomen door de familie Sweep. Gestart met 6 koeien en 10 hectare grond, uitgegroeid naar ca. 100 koeien en 64 hectare grond.

Vandaag de dag is het zoon Dries die zich focust op het melkvee en ouders Gilbert en Loes die voornamelijk de wijn- en aspergeboerderij bestieren. Wie de naam Sweep hoort, denkt ook meteen aan de Santspuy, inmiddels een begrip in West-Brabant. De verse kwaliteitsproducten zijn te koop in de eigen boerderijwinkel maar ook met grote regelmaat terug te vinden in de (regionale) horeca.

Familiebedrijf

Dat het boeren er van jongs af aan al inzit, daar hoef je bij Dries niet over te twijfelen. Hij is verantwoordelijk voor het melkvee binnen het bedrijf. Zo’n 100 koeien worden verzorgd door Dries. “Elke dag bezig zijn met ons vee is het mooiste wat er is”, aldus Dries. Op zijn 14e begon hij met boeren; na het afronden van zijn studie is hij tot de maatschap getreden. Op zo’n jonge leeftijd zoveel verantwoording binnen het bedrijf geeft wel aan dat hij een echte ondernemer is. 90 uur, 7 dagen in de week werken? Geen enkel probleem!

Momenteel is Dries druk bezig met het verduurzamen van het bedrijf. Het stimuleren van de melkproductie op een zo duurzaam mogelijke wijze is wat hem al jaren bezig houdt. Met de Biga Topliner voermengwagen als goed voorbeeld. Aangeschaft nadat ze 15 jaar lang (probleemloos) een enkelvijzelige Biga 10m³ van Peeters Group hebben gebruikt.

De Topliner is het nieuwe concept van Peecon

“Deze wagen mengt super”, aldus Dries. “Onze koeien zijn erg kieskeurig. Een homogeen mengresultaat is dan dus van enorm belang. De Topliner werkt hiervoor perfect! De wagen trekt licht en verbruikt relatief minder brandstof. Daarnaast bespaar ik ook 50% van mijn tijd omdat ik alles in één keer kan mengen! Onze melkproductie is tevens gestegen met 10% van 9.000 liter naar 10.000 liter.”

Een tevreden klant, een ondernemer met oog op de toekomst, dat is Maatschap Sweep!