Een Pitbull elektrische shovel; de nieuwe oogst uit februari 2021

elektrische shovel

Peeters Group zet in op de elektrische shovel

De Peeters Group zet net als anderen in op elektrische aandrijving. Dit gaat in grote stappen, met een nieuwe fabriek en automatisering komen een zware shovel, elektrische werktuigen en voertuigen in het verschiet. Dit alles resulteert in de elektrische shovel.

Achtergrond van de elektrische shovel

De Peeters Group uit Etten-Leur begon in 2018 met de ontwikkeling van een minishovel. In 2019 werden de eerste modellen al gebouwd met Dana-assen, Linde-componenten en een viercilinder Kubota motor. Opmerkelijk, omdat het gros van de concurrenten een driecilinder gebruikt. Maar Peeters gelooft in over dimensionering voor meer degelijkheid en duurzaamheid.

Die filosofie wordt ook gevolgd in de ontwikkeling van de elektrische Pitbull-shovel. Ondanks dat Peeters meldt in coronajaar 2020 zeshonderd tot zevenhonderd elektrische shovels te hebben verkocht, zet het bedrijf vol in op een volledig elektrisch gamma. Naast de vier dieselmodellen van 2.200 tot 2.800 kilo eigengewicht. Een shovel van 4,5 tot 5 ton ligt ook al op de tekentafel.

Op een nieuwe locatie in Etten-Leur, op een steenworp afstand van de bestaande voermengwagenfabriek, wordt hard gewerkt aan de nieuwe productgroep omdat Peeters Group gelooft in de elektrische shovel. Er is dan ook flink geïnvesteerd in productiecapaciteit en automatisering. Zo staan er lasrobots, een unieke straalruimte met cabine en een spuitrobot die 24 uur door kunnen om de elektrische shovels te maken. Bijzonder zijn drie immense armen die elke elektrische shovel of voermengwagen ondersteboven houden voor het betere laswerk.


Veel productiewerk is geautomatiseerd met lasrobots, straalrobots en deze spuitrobot. Foto: Frits Huiden

Een krachtige accu voor de Pitbull elektrische shovel

Een E-Pitbull wordt ongeveer €10.000,- duurder als een versie met een dieselmotor. De eerste prototypes worden inmiddels getest en de verkoop gaat binnen enkele weken van start. De E-Pitbull is qua bouw gelijk aan de dieselvariant. Er is niet gekozen voor bestaande techniek uit de auto- of heftruckbranche. Op de plaats van de motor ligt een LiFePO4 (lithium-ijzerfosfaat) -accu van 96 volt en 310 ampère.


In plaats van een Kubota-driecilinder wordt er een viercilinder gemonteerd bij de diesels. Foto: Frits Huiden

Elektrische shovels zijn veel efficiënter dan de hydraulische

Dat is goed voor 29,8 kilowattuur en bij normaal werk genoeg voor een volledige werkdag. Deze is volgens Frank Tuijtelaars, senior engineer R&D van de Pitbull, het meest stabiel en krachtiger dan de vaak gebruikte 48 volt. Een hoog voltage met een accu met een lager ampère vraagt al snel om allerlei extra keuringen en veiligheidseisen, weet Tuijtelaars. Kenmerkend is dat Peeters Group kiest voor een accupakket met maar liefst negentig cellen en een groot volume. Hoe meer cellen, hoe lager de ampère-afgifte per cel. Ook energievreters als een airco en een kachel komen gewoon beschikbaar op 96 volt. Omdat het accupakket een van de duurste onderdelen is van de techniek, wordt gedacht aan een leasevorm voor de accu’s.

De twee Dana TM4-elektromotoren voor de rijaandrijving en werkhydrauliek zijn ook ruim gedimensioneerd voor de elektrische shovel. De motoren zijn magneetloos, zodat demagnetiseren -ofwel kracht verliezen- op termijn geen probleem is. Ze leveren samen een piekvermogen van maar liefst 44 kilowatt en hebben een koppel van 200 newtonmeter. Degelijke motoren zouden een levensduur hebben van zeker 20.000 uur. Door de directe montage op de rijaandrijving is er een flinke trekkracht en acceleratie. Binnen enkele seconden kan de elektrische shovel 25 kilometer per uur rijden.

Plan is om nog een andere dropbox te monteren voor een hoger overbrengingsratio en dus extra duwkracht. De tweede elektromotor maakt de werkhydrauliek fijngevoelig en krachtig. ‘Daar willen we nog een wat stillere tandwielpomp in zetten’, vertelt Tuijtelaars over de laatste finetuning van de elektrische shovel. Gevolg is ook dat er met 50 liter per minuut veel opbrengst is op het externe ventiel voor bijvoorbeeld een rolbezem.


De elektrische Pitbull ziet er aan de buitenkant vrijwel hetzelfde uit als deze diesels. Foto: Frits Huiden

Extern olieventiel overbodig

De verwachting is overigens dat steeds meer werktuigen elektrisch worden aangedreven en een extern olieventiel dus overbodig wordt. ‘Het zelf bouwen van werktuigen met een 96 volts elektromotor aan de elektrische shovels wordt een van onze doelstellingen’, legt Tuijtelaars uit. Meer elektrisch aangedreven producten zullen volgen. ‘Dat is veel efficiënter dan hydraulische aandrijving en de prijs van een elektromotor is beperkt.’

De elektrische shovel moet ook zijn op te laden aan een autolaadpaal. Op een standaard lader van 220 volt is de accu in een nacht vol. Met een snellader van 400 volt kan dit nu binnen twee uur. De ingenieurs werken aan een techniek waarmee dit binnen een uur kan, met 150 tot 300 ampère-uur. Alle data uit het systeem is af te lezen op een Canbus-scherm in de cabine, niet op afstand via telemetrie. Peeters Group wil dit jaar honderd elektrische shovels bouwen.

Benieuwd naar nog meer informatie over de elektrische shovel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via ons telefoonnummer of info@peetersgroup.nl.

Wij helpen u graag vooruit!