Type/Kentekenplaatje aanvragen 2021

Type/Kentekenplaatje aanvragen

Vraag dit jaar (2021) nog bij de RDW uw kentekenplaatje aan

Type/Kentekenplaatje aanvragen. Het advies is om uw (land)bouwvoertuig te registreren. Ook als het voertuig nauwelijks op de openbare weg komt. Het voertuig kan tegen een laag tarief van eenvoudig door u zelf geregistreerd kan worden. Registreren geldt niet alleen voor tractoren, maar ook o.a. shovels, getrokken werktuigen en getrokken aanhangwagens. Het voertuig moet door de eigenaar van het voertuig zelf geregistreerd worden. Dit kan vanaf 01-01-2021 online middels e-Herkenning of Digid, via www.rdw.nl. Of bij een RDW keuringsstation. Dus ook uw Peecon aanhanger of getrokken werktuig.

Binnenkort is het verplicht om één Type/kentekenplaatje aan te vragen en op de achterzijde van het voertuig te monteren in Nederland.
Met een witte kentekenplaat (copy van de tractorplaat) kunt u met aanhanger deelnemen aan het verkeer met een maximum snelheid van 25 kmh.
Registratie en het kenteken geven u de mogelijkheid om met aanhanger harder dan 25 km/h te mogen rijden met een maximumsnelheid van 40 km/h.
Wilt u pas registreren na 31 december 2021? Dan moet een voertuig fysiek worden beoordeeld door de RDW om in aanmerking te komen voor registratie voor het reguliere registratietarief. Dat is meer moeite tegen hogere kosten.

Type/Kentekenplaatje aanvragen. Welke gegevens heeft u nodig voor registratie via www.rdw.nl:

  • VIN: voertuig identificatienummer ofwel: serienummer
  • Merk: bijvoorbeeld PEECON
  • Type: staat op de constructieplaat
  • Handelsbenaming: zie Type
  • Voertuigcategorie:
   o R=aanhangwagen (voor transportwerk: zoals kipwagen, transporttank),
   o S=getrokken uitrustingsstuk (zoals kilverbord, getrokken landrol maar ook voermengwagen)
  • Bouwjaar: staat op de constructieplaat
  • Maximum constructiesnelheid: 25 of 40 kmh.
  • Brandstof: nvt
  • Voertuigomschrijving: bijv. hakselaar, maaidorser.
  • Vermelding grensverkeer-kenteken: GV kenteken aanwezig?

 

Heeft u vragen over het registreren of invullen van uw aanhanger of (getrokken) werktuig? Arno Brosens helpt u graag verder. U kunt Arno bereiken via info@peetersgroup.com. Vermeld duidelijk in het onderwerp dat u meer informatie wilt ontvangen over het kentekenplaatje. Arno zal z.s.m. contact met u opnemen.

 

Verzekering

Heeft u het kentekenbewijs ontvangen? Dan is uw voertuig op het kenteken verzekeringsplichtig. Het voertuigregister van de RDW wordt gekoppeld aan het register verzekeringen. U moet het kentekennummer en de meldcode doorgeven aan uw verzekeraar. Deze geeft dan aan de RDW door dat het voertuig is verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Let op: De boete ‘onverzekerd rijden’ is € 600,-

Er geldt geen verzekeringsplicht voor aanhangwagens en verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken.

Type Kentekenplaatje aanvragen

Het is verplicht om één kentekenplaat op de achterzijde van het voertuig te monteren in Nederland . Er zijn verschillende afmetingen voor kentekenplaten toegestaan. De RDW en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn in overleg met België en Duitsland over de acceptatie van 1 kentekenplaat aan de achterzijde op Nederlandse voertuigen.

Daarnaast zijn verschillende “kleuren” mogelijk:

 • Gele kentekenplaat: Dit is de kentekenplaat welke is gekoppeld aan uw kentekencard. Wanneer u uw voertuigen heeft geregistreerd ontvangt u een kentekencard.
 • Witte kentekenplaat: Dit is de volgplaat. Het nummer van deze volgplaat dient overeen te komen met een kentekenplaat van één van de trekkende voertuigen van het bedrijf, respectievelijk de eigenaar.–
 • Oldtimerplaat:  De oltimerplaat is mogelijk als de eerste toelating voor 01-01-1978 heeft plaatsgevonden.

Vanaf 1 januari 2025 moeten alle geregistreerde voertuigen een kentekenplaat voeren!